Defne Ağacı



Defne Ağacı (Lauris Nobilis) dört mevsim yeşil kalan, Akdeniz coğrafyasına özgü, parlak yeşil yaprakları olan bir ağaçtır. Yemek pişirirken aroma katmak amacıyla yaprakları kullanılır, bunun yanı sıra yağı sabun, şampuan yapımında ve tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Mitolojideki Daphne karakteri ve hikayesiyle bağlantısı vardır, adını mitolojiden alır. Defne ağacının Akdeniz coğrafyası dışında da farklı türleri vardır ancak bunların pek çoğu zehirli olduğu için (örneğin yabani defne ya da Arap defnesi) yemek pişirirken kullanılamazlar, tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan cins sadece Akdeniz defnesi Lauris Nobilis cinsidir. 

Defne ağacının boyu değişkenlik gösterir, bazen 18 metreye kadar ulaşabilir. Bu ağaç uniseks bir ağaçtır, hem dişi hem de erkek çiçekler tek ağaçta bulunabilir. Çiçekleri sarıya çalan uçuk yeşil renktedir, yapraklar genelde 6 - 12 cm. uzunluğunda, 2 - 4 cm. genişliğinde olur. Ağacın meyvesi görünüm olarak zeytine benzer. 

Akdeniz havzasında bir zamanlar defne ağacı ormanları görülürdü. Bölgenin iklimi daha kuru hale geldikçe bu ormanlar da giderek azalmıştır. Son defne ormanlarının 10 bin yıl önce ortadan kalktığı düşünülmektedir. Bugün bu ormanların ufak çaplı kalıntıları Güney Türkiye, Kuzey Suriye, Güney İspanya, Orta Portekiz'in kuzeyi, Kuzey Fas, Kanarya Adaları ve Madeira'da görülebilmektedir. Bu bölgelerde defne ağaçları orman denilecek sıklıkta olmasa da diğer bölgelere nazaran daha çok sayıda bulunur. 

Defnede en yoğun bulunan esansiyel yağ sineol (cineol) ya da okaliptol (eucalyptol) adı verilen yağdır. Yapraklar %45 okaliptol,%12 terpen, %3 - 4 seskiterpen (sesquiterpen), %3 metilöjenol (methyleugenol) ve pinen, felandren (phellandrene), linalol (linalool), geraniol, terpineol maddeleri içerir. Defnenin kendine has tadını ve kokusunu veren daha çok öjenol adlı esansiyel yağdır. 

Defne dünya mutfaklarında popüler bir aromatik baharattır
Defne Ağacı

Özellikle Akdeniz mutfağı yemeklerinde defne ağacı yaprakları karşımıza çıkar. İtalyan makarna soslarında, Türkiye'de balıklarda, et yemeklerinde defne kullanılır. Defne yaprağı keskin tadı ve kokusuyla yemeğin tadını değiştirir, genellikle aromasını verdikten sonra yemek servis edilirken defne yaprakları yemekten çıkartılır. Defne yapraklarının normal sıcaklık ve nem koşullarında 1 yıl gibi uzun bir raf ömrü vardır. Bloody Mary adlı içkide de defne zaman zaman aroması için kullanılır. Bir yiyeceği tütsülerken defne yaprağı yakmak da defne aromasından faydalanmanın farklı yollarından birisidir. 

Defne yağı ve bundan üretilen sabun, şampuan ya da masaj yağları cilt problemleri, ağrılar, romatizma, kas gevşetme, saç sağlığı, solunum yolları gibi pek çok tıbbi ve kozmetik konuda oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Akdeniz defnesinden çıkartılan Lauroside B maddesinin yüksek miktarlarda kullanıldığında cilt kanseri tedavisinde etkili olduğu da keşfedilmiştir. 

Defne ağacı Akdeniz'de ve okyanus iklimlerinde dekoratif bir ağaç olarak da sevilerek yetiştirilir. Ev ve seralarda da yetiştirilebilir. Akdeniz iklimine yakın bir iklimin görüldüğü Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde de defne ağaçları kendiliğinden yetişmektedir. 

Hristiyanlıkta defne ağacı Hz. İsa'nın yeniden dirilişini sembolize eder. Çin tarihi ve mitolojisinde de defnenin önemli bir yeri vardır. Yunan mitolojisindeki destana göre ise, Apollon su perisi Daphne'ye sevdalanır, Dafne ise Apollon'un aşkına karşılık vermez. Bir gün yine Apollon'dan kaçarken Daphne artık köşeye sıkıştığını, daha fazla kaçamayacağını hisseder ve babası deniz tanrılarından Peneus'la konuşur. Peneus kızı Daphne'yi bir defne ağacına dönüştürerek yardım eder. Daphne sonsuza dek ağaç olarak kalır ve hikayesi Yunan kültüründe zaferlerin ve başarıların simgesi olarak başlara takılan defne yapraklarından taç şeklinde ölümsüzleşir. 

Yayınlanma Tarihi : 27.04.2014 08:13:27





Defne Ağacı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

1 Yorum Yapılmış "Defne Ağacı"

EYLÜL CÖRÜT

Cevap Sayısı: 0
bence defne ağacı çok güzel bir ağaç.
kimse bence bu ağaca ve diğer ağaçlarada iyi davransınlar.

2017-04-20 / Kullanıcı oyu: 4,5

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Defne Yaprağı Sabunu Faydaları

Defne Yaprağı Sabunu Faydaları, latince adı "laurus nobilis" olan defne bitkisi; defnegiller ailesinden olup, her daim yeşil ve yaz-kış yapraklarını dökmeyen bir bitki türüdür. Türkiye'de Akdeniz Defnesi olarak da bilinen bu bitki...

Defne Yaprağı Şampuanı

Defne yaprağı şampuanı, Genelde Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaçtır defne. Bu ağacın yapraklarında ihtiva ettiği yağ bazı hastalıkların mucizevi bir şekilde tedavisinde kullanılmaktadır. Defne yaprakları saf zeytin yağı içine k...

Defne

Defne, bitkisi çok özel olan ve ülkemizde çok sayıda üretilen bir bitki olmaktadır. Özellikle bu bitkinin yaprakları kurutulduğu zaman çok faydalı olmaktadır. Defne yapraklarının çok özel ve çok hassas bir kokusu ve aynı zamanda d...

Defne Yaprağı Yetiştiriciliği

Defne yaprağı yetiştiriciliği, Akdeniz kıyıları, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir. Defne ağacı, Akdeniz bitki örtüsünün simgesi olarak yer almaktadır. Defne yaprağı yetiştiriciliği ve kul...

Hamilelikte Defne Yaprağı

Hamilelikte Defne Yaprağı, Yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Bu amaçla etkisi üzerindeki kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Defne yaprağı özünün yaraları iyileş...

Defne Yaprağı Ne İşe Yarar

Defne Yaprağı  Ne İşe Yarar, Defne ağacı Aromatik bir tür bitki olup, yaprağından çıkartılan yağ parfümeride kullanılır. bundan ayrı olarak hoş bir kokusu nedeniyle yaprakları yemeklerde de kullanılarak farklı bir lezzet elde edil...

Defne Yaprağı Yağı

Defne yaprağı yağı, Laurus Nobilis adıyla bilinen akdeniz defnesinin yaprağından kaynatma ve damıtma yöntemi ile ortaya çıkan bir yağdır. Genellikle zeytinyağı ile karıştırılarak sabun yapımında kullanılır. Ayrıca bunun yanı sıra...

Defne Sabunu Faydaları

Defne sabunu faydaları, defne sabunu güzellik ve sağlığın sırrı olarak bilinen doğal bir sabun türüdür. Hatay ilinde defne sabunu mucize olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharda toplanan defne meyvesinden çıkarılan yağdan elde edilmekt...

Rüyada Defne Yaprağı Görmek

Rüyada defne yaprağı görmek, rüya bilinç altına yerleşen duygu ve düşüncelerin uyku halindeki işlevidir. Genel olarak tüm insanlar rüya görür ve gördüğü rüyaya göre kendilerine bir yol gösterilir, o yolda ilerlenir. Rüya, Allah ta...

Defne Yaprağı Suyu

Defne Yaprağı Suyu, yorgunluk, bronşit, uyutucu, hazım ettirici, mikrop öldürücü, spazm çözücü, idrar söktürücü, mide bağırsak gazı söktürücü, nefes açıcı, terletici, uyarıcı ve hazmettirici özelliği vardır. Soğuk algınlığı neden...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Defne yaprağı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Kasım - 2017