{ "title": "Defne Yaprağı Kurutma", "image": "https://www.defneyapragi.gen.tr/images/defne-yapragi-kurutma.jpg", "date": "20.01.2024 00:55:16", "author": "Pelin Doğan", "article": [ { "article": "
Defne yaprağı kurutma, Defne; yaprağını dökmeyen ve siyah kabuklu bir ağaç türüdür. İlaç ve kozmetik sanayide çok kullanılan defne ağacı yapraklarını her daim toplamak mümkün olsa da mayıs ve ekim ayında toplanması önerilir. İlk başlarda yeşil olan meyveler sonradan kararır. Defne yaprağı fırınlarda kurutularak çay veya baharat yapımında kullanılır. Bu kurutma işlemi için kullanılan tepsili kurutucu, oda tipi kurutucu ve bantlı kurutucu olmak üzere üç özel fırın çeşidi bulunmaktadır.

Yaprak dallı veya dalsız olarak kurutulabilir. Yaprağı dalsız kurutma işleminde yaprak önce dallarından ayrılır ondan sonra kurutulup paketlenir. Dallı kurutma işleminde ise yaprakların dalları kurutulduktan sonra temizlenip bu işlemden sonra paketlenir. Dallı kurutma işlemi sadece oda tipi kurutucu fırınlarda gerçekleştirilir.

Yaklaşık olarak 3-4 ton defne yaprağıkurutma için bir günden birkaç saat fazla bir süre boyunca işlem yapılmaktadır. Kurutulduktan sonra defne yaprağının ağırlığı dörtte birine inmektedir. Bu nakliye açısından şirketlere kolaylık sağlamaktadır. Kurutulmuş defne yaprağı yemeklere kattığı hoş tatla ve çayıyla ünlüdür. Özellikle çayı, grip gibi kış hastalıklarına karşı çok iyi gelir. Cildi gençleştirdiği ve astıma iyi geldiği için tercih edilir.
" } ] }