{ "title": "Defne Yaprağı", "image": "https://www.defneyapragi.gen.tr/images/Defne-Yapragi-91.jpg", "date": "21.01.2024 06:29:55", "author": "Sıngın", "article": [ { "article": "
Latince adı Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Defne, her zaman yeşil bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur.

Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı (Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.

Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu ağaç olan defne ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Karadeniz'de yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir. Dünya defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80'ni Türkiye karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesi`nde en çok Hatay'da yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupa'ya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

Yapraklarını dökmediğinden dolayı her zaman yapraklarını toplama imkânı olsa da genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında toplanan yapraklar daha etkilidir. Meyveleri önce yeşilken daha sonraları siyah bir renk alır.
Defne bitkisinin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprak ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir." } ] }