Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?

Defne yaprağı, hem lezzet katma hem de sağlık faydaları sağlama amacıyla kullanılan aromatik bir bitkidir. Akdeniz ikliminde yetişir ve çeşitli hastalıklara karşı şifalı etkileri ile bilinir. Yemeklerdeki kullanımı ve doğal yağları, defne yaprağını popüler kılar.
Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?
15 Eylül 2024

Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?


Defne ağacı, aromatik bir tür bitki olup, yaprağından çıkarılan yağ parfümeride kullanılır. Bunun yanı sıra hoş bir kokusu nedeniyle yaprakları yemeklerde de kullanılarak farklı bir lezzet elde edilir. Ayrıca birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Defne Ağacının Yetişme Alanları


Akdeniz havzasında yetişen defne, her zaman yeşil kalan bir ağaçtır. Yaz ve kış hiçbir mevsim yaprağını dökmez. Defne ağacı, ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Karadeniz kıyıları, Ege ve Marmara ile bu kıyıların iç kesimlerinde yetişir. Defne yaprağı, Akdeniz bitki örtüsünün simgesi sayılan ağaçlardan biridir. Defne yaprağını Roma İmparatorları ve ordu kumandanları, yaptıkları savaşlardan galip olarak döndüklerinde törenlerde başlarına defne yaprağından yapılmış taçlar takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarındaki yarışları kazanan sporcuların başlarına da yine bu defne yaprağı dallarından yapılmış olan taçlardan takılarak yarışmacılar onurlandırılırdı. Defne yaprağı halk arasındaki adı ile defne, defne yağı Akdeniz bölgesinde tehnil yağı, nehtel, tefrün, tahnal, tenyel ismiyle de anılmaktadır.

Defne Yaprağı ve Kullanım Alanları


Defne, aromatik bir tür bitkidir. Kokusu çok hoş ve güzeldir. Defne yaprağı yemeklere hoş bir lezzet verir. Defne yaprağı yağı, parfümeri sanayisinde çok kullanılır. Balık ve et yemeği pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı atıldığında, yemeğin bambaşka bir lezzet kazandığı görülür. Özellikle 2-3 günlük olan balıkların bayatlığını alır.

Ayrıca hindi, tavuk veya et haşladığınız zaman tencereye iki adet defne yaprağı attığınızda tadı daha lezzetli olacaktır. Antalya'nın 5 yıldızlı birçok oteli hizmetleri arasına defne yaprakları ile hazırlanmış banyolar eklemiştir.

Hatay, Nizip, Kilis yörelerinde defne yaprağı ağacının zeytine benzeyen meyvelerinden defne yağı çıkarılır. Bu defne yaprağının yağıyla yapılan sabuna garlı sabun denilmektedir. Pirina yağı (zeytinyağı) ve defne yaprağı yağı ile yapılan garlı sabun, saç sağlığı ve cilt için çok faydalıdır. Son senelerde İstanbul Mısır Çarşısı'nda ve Akdeniz ile Ege'nin turistik olan birçok yöresinde garlı sabunların satışları oldukça fazla artmıştır. 1-2 tane taze defne yaprağı mercimek, fasulye, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konulduğu zaman onların kurumalarını önler.

Defne Yaprağı Hangi Hastalığa İyi Gelir?

  • Defne yaprağı, antiseptik, terletici ve midevi etkilere sahiptir.
  • Diş ağrılarında, 2-3 tane defne yaprağını sirke ile kaynatıp soğuduktan sonra dişlere gargara yapıldığında dişlerdeki ağrıları dindirmeye yardımcı olacaktır.
  • 4 avuç dolusu defne yaprağını, 1 kuvvet kaynamış olan suya atarak demlendirilir. Ilıyınca bu suyun içinde 1 saat kadar oturarak banyo olarak da uygulanabilir. Bu yapılan banyo soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen her çeşit ağrılara ve kadınların yaşadığı regl sancılarına ve basit vajinal akıntılarına da faydalı olacaktır. Ayrıca vücudu uyarır ve zindelik verir.
  • Uyku ve sindirim için 3 bardak kadar suya 2 adet defne yaprağı konur ve 3 dakika kadar kaynatılır. Akşam yemeğinden sonra 1 fincan kadar içilir.
  • Vücuda rahatlık sağlar.
  • Ateşi düşürür.
  • Defne yaprağının meyveleri idrar söktürücü olarak ve romatizma ağrılarını giderici olarak kullanılır.
  • Güneşte kurutulmuş olan meyve ve yaprakları toz haline getirilir. Her çeşit zehirli hayvan ısırığına ve arı sokmalarına faydası vardır.
  • İştah açıcıdır.
  • Regl söktürür.
  • Sinir sistemi ağrılarını dindirici etkiye sahiptir.
  • Ayrıca defne yaprağı, saç diplerindeki hücreleri harekete geçirerek saç tellerinin güçlenmesini sağlar. Kimyasal temizleyiciler, çevre şartları ve çeşitli sebeplerden dolayı kaynaklanan kepeklenmelerin azalmasına ve zamanla ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Ciltte oluşabilen ölü derilerin atılmasını hızlandırarak kırışıklık, sivilce, istenmeyen lekelerin ve yağların azalmasını sağlar.
  • Anjin, ağız ve yaralar için 4 bardak kadar suya 5 tane yaprak konur. 3-4 dakika kadar kaynatılır. 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Gargara yapılabilir, sinüzit ağrılarının bulunduğu alana kompres yapılabilir.
  • Defne yağı, romatizma ağrılarını dindirir ve vücut parazitlerini öldürür. Saçların dökülmesini de önler.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Rükunet 26 Temmuz 2024 Cuma

Defne yaprağını yemeklerde kullanmanın tadı nasıl etkilediğini gözlemleyen var mı? Özellikle balık ve et yemeklerinde farkı hissedebiliyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Rükunet,

Defne yaprağını yemeklerde kullanmanın tadı nasıl etkilediğini gözlemlemek için birçok kişi deneyimlerini paylaşmış. Özellikle balık ve et yemeklerinde defne yaprağı, yemeğe hafif ve aromatik bir lezzet katarak fark yaratıyor. Defne yaprağının kendine özgü aromatik kokusu, yemeklerin tadını derinleştiriyor ve bazı durumlarda eti daha lezzetli hale getiriyor. Balık yemeklerinde ise, defne yaprağının taze ve hafif acımsı tadı, balığın kendine has kokusunu bastırırken aynı zamanda tatlı bir aroma katıyor. Bu nedenle, defne yaprağının yemeklerde kullanılması tavsiye edilir.

Selamlar,
[Asistan]

Çok Okunanlar
Ete Balığa Defne Yaprağı
Ete Balığa Defne Yaprağı
Garlı Sabun
Garlı Sabun
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Defne Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Defne Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Defne Yaprağının Saça Faydaları Nelerdir?
Defne Yaprağının Saça Faydaları Nelerdir?
Defne Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Defne Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Defne Yaprağının Özellikleri Nelerdir?
Defne Yaprağının Özellikleri Nelerdir?
Defne Yaprağı Sabunu Faydaları Nelerdir?
Defne Yaprağı Sabunu Faydaları Nelerdir?